Relativ Hastighet

Ju längre man cyklar desto kortare blir vägen! Vad är det för skitsnack? Har han fått dåndimpen? Tja, nu är det inte så att bara för att jag har cyklat så många gånger till Svenljunga eller till Borås så blir sträckan kortare för varje gång. Men om du har gjort det många gånger så upplever du den som mycket kortare än första gången. Jag kan inte förklara, det känns bara så.

Det är ju märkligt detta med hastigheter och avstånd. Jag kan ju faktiskt genom att springa färdas fortare än tåget som rusar fram över ängarna. Nähä, det kan du väl inte, säger nog de flesta, men se där har de fel, jag kan faktiskt det och det är väl inget konstigt med det. Antag nu att tåget rusar fram med en hastighet på 100 km/tim. Jag är med på tåget och plötsligt så börjar jag att springa i den långa korridoren i sovvagnen. Jag springer i cirka 10 km/tim i samma riktning som tåget går. Jaha, säger ni vad är det för märkvärdigt med det? Ja, naturligtvis springer jag bara 10 km/tim inne i tåget men i förhållande till marken eller banvallen så färdas jag ju fram med 110 km/tim och det är ju snabbare än vad tåget går. Så alltså springer jag snabbare än tåget, men så kan man väl inte säga. Jo det var precis vad jag gjorde, jag sprang visserligen bara med 10 km/tim men jag färdades fram relativt marken i 110 km/tim. Låter det konstigt?

Vad säger du då när jag säger att ju snabbare du färdas desto saktare går det och till slut kommer du upp i en fantastisk hastighet så att du står stilla. Nu tror ni nog att jag verkligen har fått fnatt, men det är faktiskt så! Inte så att det är jag som har fått fnatt utan det är sant. Du kan färdas så snabbt att du till slut står helt stilla.

Tänk dig ett flygplan som flyger på hög höjd och ska till Thailand. När du flyger till Thailand så flyger du mot jordens rotation och därmed mot tiden. Flygtiden är kanske tio timmar men relativt Thailand så har det gått längre tid och motsvarande när du flyger hem igen. Då flyger du MED tiden och trots att du sitter i planet tio timmar så har det bara gått sex timmar relativt Sverige. Hänger du med?

Tänk dig då en satellit som går mycket högre och den går naturligtvis avsevärt mycket snabbare än flygplanet men på en annan höjd. Förstår du vart jag vill komma? Tänk dig då en satellit som går tillräckligt högt upp och med en hastighet så att den går runt jorden på ett dygn och att den har samma rotation som jorden. Med den stora hastigheten och på den höjden så innebär den att den står kvar på samma ställe

LGs Funderingar: Så är det faktiskt. Ett flygplan som flyger från till exempel Thailand under elva timmar flyger ju med tiden och du förlorar bara sex timmar. Antag nu att om flygplanet hade flugit mycket snabbare så skulle det kunna förkorta tiden mycket. Hade planet kunnat flyga så mycket fortare så kunde du faktiskt kunna flyga från Thailand klockan 12.00 och landa i Stockholm klockan tolv. Du skulle inte förlora någon tid. Konstigt? Nä-ä!

Om du nu tänker dig en satellit i stället för ett flygplan och satelliten flyger mycket snabbare men på en högre höjd så skulle det fungera. Satelliten flyger så snabbt så att den håller samma hastighet som jorden roterar, det är väldigt snabbt men det är lång sträcka runt jorden vid ekvatorn. Men den håller samma periferihastighet som jorden rotera med. Konstigt? NÄ-hä, inte det minsta, hur skulle det annars fungera med alla dessa kommunikationssatelliter och satelliter för GPS systemet. De flyger alltså så snabbt att de alltså står stilla, i förhållande på en punkt på jorden naturligtvis. De flyger så snabbt att de står stilla!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.