Städa på torsdagar.

Det är klart att man måste städa. Många städar regelbundet oavsett om det behövs eller inte, andra städar lite ytligt när dammtussarna samlar sig, själv ligger jag väl någonstans mitt emellan, var ligger du?

Under många år var jag anlitad som konstruktör vid ett företag i Landskrona, det började med några uppdrag som jag kunde göra hemma men med tiden blev det så mycket att jag veckopendlade och gjorde det under några år. Min kund hyrde till och med en möblerad lägenhet åt mig då det blev för dyrt med att bo så mycket på hotell. Vad gör man i Landskrona på kvällarna, tja egentligen ingenting så jag jobbade alltid sent på kvällarna och kunde vara ledig på fredagarna.

På kontoret arbetade bara en kvinna, hon skötte dokumentation, bokföring och det vanliga kontorsarbetet på ett mindre företag. Hon hade arbetat där i många, många år och arbetade full tid förutom att hon hade ledigt varje torsdag eftermiddag. På torsdag eftermiddag skulle hon städa, varje torsdag eftermiddag.

Hon hade sitt kontor mitt emot toan och det hände många gånger att jag blev stående utanför hennes kontor för en liten pratstund. Vi var ungefär i samma ålder och hade barn i samma åldrar. Naturligtvis samtalade vi om många olika saker men med tiden så diskuterade vi hennes regelbundna städning, varje torsdag. Jag tjatade på henne om att –”livet är alldeles för kort för att levas dammfritt”, men i hennes värld måste man städa varje torsdag. Hennes man arbetade på samma företag, han var montör ute i verkstaden. Hon nämnde att de hade varit gifta i ungefär trettio år och hon hade städat varje torsdag, utom möjligtvis när det var på någon semesterresa. Det blev nästan lite roligt med dessa diskussioner kring städandet och jag försökte mer och mer att övertala henne om att någon gång hoppa över detta med att städa varje torsdag. Men det verkade omöjligt –”Vad skulle hennes man säga om hon inte städade varje torsdag”, hon hade ju gjort det hela tiden de varit gifta, hon vågade inte låta bli.

Varje torsdag förmiddag tjatade jag på henne –”skit nu i att städa idag, du ska se vad skönt det är och du kommer ändå att känna dig nöjd”. Det blev nästan som en regelbunden påminnelse och kan ni tänka er, en gång när jag kom ner på måndag så sa hon att hon hade gjort som jag tjatat om, hon hade haft ledigt men hon hade inte städat! Kommande torsdag var det åter städning men så kom det åter en torsdag utan att hon städade. Hon var faktiskt riktigt nöjd och så var jag ju tvungen att fråga om hennes man hade reagerat över de missade städdagarna.

LGs Funderingar: Snacka om att det i många äktenskap är dåliga kommunikationer i vissa frågor. Ann, som hon hette, hade ju i trettio år städat varje torsdag och var orolig över vad hennes man skulle säga om hon inte gjorde det. Nu hade hon inte städat på flera torsdagar, men städade ändå varannan torsdag. Jag frågade sedan om hennes man hade upptäckt att hon inte städade och de hade de till och med diskuterat och hans direkta rektion var –”Fy fa-an vad skönt att du inte håller på och städar så jäkla mycket hela tiden, det har ju nästan varit en mani”!

Snacka om att ha dålig kommunikation, hon var rädd för hans reaktion om hon inte städade och han var irriterade över att hon led av städmani.

1 svar på ”Städa på torsdagar.

  1. Rolig och tänkvärd betraktelse, även om jag först tänkte att ”städa” är nog bara en omskrivning för något annat. En vidlyftig kvinnlig bekant till morsan kallade det för att ”sy”. Det tog år innan jag anade vad hon menade.

    Härligt att du hittat tillbaka till skrivbordet Lars-Gunnar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.