TASKIG EKONOMI

Tänk vad ekonom har haft betydelse för utvecklingen och hur världen hade sett ut med eller utan detta. Många gånger har det satsat miljoner på projekt som bara har runnit ut i sanden och ibland har en olyckshändelse gett idéer och inspiration till enormt betydande uppfinningar för mänskligheten. Jag har under hela mitt yrkesverksamma liv konstruerat maskiner och det har mest blivit förpackningsmaskiner. Allt ska ju förpackas.

Det finns ändå några saker som jag ångrar att jag inte jobbade vidare på med det berodde mest på att jag inte hade ekonomiska resurser att förverkliga mina drömmar. Men med facit i hand så kanske jag skulle ha lånat pengar för att lyckas och man vet då inte hur livet skulle ha blivit. Jag är ändå nöjd med det liv jag har fått leva. De sista åren hoppas jag att jag får leva lycklig med mina två barn och alla minna barnbarn.

Vad var det då som kunde ha blivit annorlunda?

På tidigt sextiotal så såg jag en bil som hade en liten plastbåt uppochnervänd på takräcket och det fick mig att tänka på att varför gör man inte två kupor av plast som man sätter ihop och får en idealiskt extra förvaringsbox när man åker på en semesterresa med familjen i bilen. Charterresor fanns inte då. Hade jag haft ekonomiska förutsättningar kunde jag ha börjat tillverka takboxar som många nu använder när de åker på semestrar. Det var någon annan som kom före.

En annan sak som fick mina idéer att tänka på något nytt var att jag såg en bild på ett mycket litet barn som satt i en staty eller i ett konstverk som föreställde ett halvt äggskal. Min tanke var att varför kan man inte göra ett sådant ”äggskal” som man spände fast sitt lilla barn i när de åkte i bilen och naturligtvis skulle man spänna fast ”äggskalet” med ett säkerhetsbälte även de inte var så fina och avancerade som de är nu. Tanken grodde läge i mitt huvud men som vanligt så hade jag inte någon ekonomi att utveckla detta vidare. Kanske kunde det vara starten på en utveckling av de bilbarnstolar vi har i dessa tider?

Jag kommer ihåg, kan det vara på åttiotalet, jag hade en SAAB, så kunde man montera en stolpe mellan framstolarna så att inte barnen i baksätet skulle åka framåt som projektiler om man frontalkrockade. Ett barn som kastades framåt kunde ju orsaka stora skador på förare och passagerare i framsätet.

Och om ni är tillräckligt gammal. Minns ni när man hängde de små barnen i en bilstol med ratt uppe på kanten i baksätet, för att ”de skulle kunna se bra”. Vid en frontalkollision skulle de verkligen komma fram som en projektil.

LGs Funderingar: Om man inte får misslyckas så kommer man aldrig att lyckas, världen är full av fantastiske misslyckanden. Har ni till exempel tänkt på att den populära maträtten ”Tjälknöl”, där man ska ta en djupfryst köttstek och sätta in i ugnen på svag värme i ungefär tolv timmar och sedan är det färdig. Antagligen kryddar man väl den också. Det måste ju var så att det var en ungkarl som för länge sedan hade en fryst köttbit och skulle tina den och glömde bort det och den blev kvar i ugnen i nästa ett dygn, eller??! Utan misslyckanden eller svårigheter så hade aldrig världen utvecklats!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.