TVILLINGAR

Det var länge sedan men nu måste jag försöka att komma tillbaka till detta med att låta ”LGs FUNDERINGAR leva vidare och hålla det vid liv.

En kväll för några dagar sedan hörde jag ett radioprogram där tvillingar var i fokus. Fanns något roligt, spännande eller ovanligt att berätta om tvillingar. Är du själv tvilling eller har du kanske blivit tagen för någon annan för att du är lik denna person?  Detta fick mig att komma ihåg en händelse som inträffade i mitten av sextiotalet.

Innan jag började på Teknis i Borås så arbetade jag på en ingenjörsbyrå i Jönköping och var under mer än ett halvår uthyrd till Oskarshamns Varv. Där polade jag under en tid med Bibbi Andersson men det tog slut när vi grälade om att jag ville åka till Målilla på speedway med en kompis, men inte hon. Jag åkte ändå och hon gjorde slut. Men efter en tid så träffades vi ändå, men det var verkligen viktigt att vi inte polade eller var ett par. Okej, vad gjorde det, det var ju bara en formsak. Detta fortsatte även efter att jag återvänt till Jönköping och jag åkte ofta till Oskarshamn och besökte henne, men vi var absolut inte ett par. Ibland var vi ute och dansade och ibland var det privata fester.

När jag bodde i Gällivare hette min bästa kompis Anders, jag flyttade därifrån när jag gick i fjärde klass, men vi hade ändå kontakt under några år. Nu var det så att när jag ofta åkte till Bibbi i Oskarshamn så gjorde Anders ”lumpen” i Skövde. Vad det var som gjorde att Anders en helg följde med mig till Oskarshamn kommer jag inte ihåg men han följde med till Bibbi och vi skulle vara med på en liten privat fest. (Ni som har läst mina tidigare bloggar förstår att jag hade min gamla fina Renault Dauphine. Vi hade mycket roligt ”Dafne” och jag! Sök bakåt om det och det kommer säkert mer)

Bland Bibbis tjejkompisar så fanns det ett tvillingpar, ett par verkligt söta och vackra tjejer, så om inte Bibbi hade funnits så skulle jag säkert försöka mig på en av dem. Problemet var att det verkligen var enäggstvillingar, de var så ofantligt lika och hade de också samma frisyrer så var det omöjligt att skilja dem åt. De löste ofta detta med lite olika kläder. Detta kanske för att hjälpa vänner och bekanta att se någon skillnad.

Det blev naturligtvis en trevlig fest och med på festen var en av tvillingsystrarna och några flera vänner. När festen var slut och sällskapet upplöstes så stannade jag som tidigare hos Bibbi och Anders följde med tvillingsystern hem. Vi kom överens om att jag skulle hämta honom på söndag i god tid så att vi kunde åka hem och att han kunde komma till kasernerna i Skövde innan midnatt. Så blev det och jag hämtade upp honom på den adress jag fått och vi återvände hem.

Om det var nästa helg eller en helg senare kommer jag inte ihåg men vi åkte tillbaka till Oskarshamn och hamnade åter på en trevlig fest och naturligtvis kom den vackra tvillingsystern också. Åter igen en trevlig fest, så var det alltid på det glada sextiotalet. Festen upplöstes så småningom, jag stannade hos Bibbi och Anders följde med den snygga tvillingen. Jag visste att hon hade en tvillingsyster men jag tror inte att Anders hade fått veta det. Nu förstår ni säkert fortsättningen.

På söndag ringde Anders. Jag skulle komma och hämta honom som vi hade kommit överens om, men jag skulle komma till en annan adress! Vaddå, hade hon flyttat??

Ni tror inte att detta är sant men det är det! Eller hur Anders om du läser detta? Detta är sant, fullkomligt sant!

Tvillingarna hade bytt plats, de hade före festen bestämt att byta plats och de lurade både mig och framför allt Anders och kanske några fler, jag vet inte. Den nya systern hade fått all den information hon behövde och hon behövde väl inte veta hela Anders livssituation, de hade ju bara träffats en kväll och hade en natt tillsammans så de hade ju inte blivit så väldigt kända vid varandra. Den ”nya” tvillingen måste ha gjort ett fantastiskt bra jobb för vi kunde inte fatta eller förstå att det var en annan tjej. Systern måste ha talat väldigt väl om Anders eftersom hon kunde och ville ställa upp. Jag åkte naturligtvis för att hämta Anders, Bibbi var med och vi kastade pinnar eller annat på fönstret på andra våningen i ett gammalt rött trähus. Tvillingsystern öppnade och Anders stack också ut huvudet och vi bestämde att jag kommer tillbaka om en timme eller så och så fick det bli. Vi hann säkert till Skövde ändå.

LGs Funderingar: För det första hur kan tvillingar vara så fantastiskt lika så att varken jag eller Anders och kanske även någon annan på festen, inte kunde se att de hade bytt plats? De var så ofantligt lika både till utseende och i hela sitt kroppsspråk och uppförande. För det andra, vad var det som gjorde att de bytte plats? Jag pratade, vid ett senare tillfälle, med den första tvillingen och hon gillade Anders, det var inte därför som de bytte plats, men jag fick inte något riktigt svar. För det tredje, var detta något som de ofta gjorde och njöt av detta? Det var inte alltid som det var fester hos Bibbi men jag träffade minst två gånger båda tjejerna någon gång innan det ”tog slut” mellan Bibbi och mig och vid några tillfällen bara en, men vilken det var minns jag inte och det spelar ingen roll längre.

Vi hade roligt åt detta ganska länge, både Anders och jag och även Bibbi och jag. Anders muckade och vi tappade kontakten mer och mer och jag började på Teknis i Borås men under en kort period så åkte jag fortfarande till Oskarshamn sporadiskt och en gång så hade jag med mig min bästa polare på elevhemmet, Roland Månsson till Oskarshamn. Jag sov som vanligt hos Bibbi, men jag vet inte hos vem Roland var hos, jag tror inte att det var hos någon av de två supervackra tvillingarna.

En sista undring och fundering och den vänder sig till dig Anders, om du läser detta, senast vi talades vid på julafton för några år sedan bodde du i Uppsala. Tog du någon mer kontakt med någon av dessa två fantastiskt vackra tvillingar? Om inte? VARFÖR gjorde du inte det?

1 svar på ”TVILLINGAR

  1. Hej Lars-Gunnar!
    Jag trodde nästan att du slutat skriva dina funderingar.
    Roligt att läsa igen!

    Per-Anders

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.