Kraschen utanför Dackås

Ni som har mogen ålder kommer kanske ihåg att det var spritstrejk i början av 60-talet. Systembolaget var öppet men det var strejk på AB Vin & Sprit, som levererade spriten till alla systembolag. Tiden gick och det blev glesare mellan flaskorna på Bolaget, snart var det bara de riktigt dyra sorterna kvar, men det blev aldrig någon ransonering. Men hur det än var så skulle man ju festa!

På den tiden så bodde jag inneboende tillsammans med två andra killar på andra våning i en villa och vi delade toalett och badrum. En av killarna jobbade på stadshotellet och på något konstigt vis så lyckades han köpa sprit från hotellet, säkert olagligt men antagligen köpte chefen också sin sprit den vägen. Det kom ofta gamla kompisar in från yrkesskolan i Hälsingtuna och vi brukade ha ”förfest” på mitt rum och så skulle alltid en flaska med när vi skulle åka till Näsviken. Det var väldigt noga med att vi skulle åka buss. Allt eftersom strejken pågick så blev vi nästan som lite kungar, vi hade ju varje gång med oss ett helrör vilket var ovanligt.

Men det började mer och mer att sina även vid källan på Stadshotellet och han kom med mer och mer originella sorter. Det fick vi ju acceptera, vi måste ju ha fest. Det måste ha varit väldigt tomt på hyllorna på hotellet för en helg så kom han med två lerkrus med Genever!!! Två lerkrus med Genever, den rysligt beska holländska snapsen. Skulle vi kunna grogga på den? Tja, vad hade vi för alternativ, det var bara att blanda och festa. Som vanligt så var det alltid två flaskor som gällde, det var lagom för så många som vi var, lite olika varje helg. En flaska på förfesten och så skulle vi alltid ha med en flaska. Det var väldigt vanligt och många gäng hade alltid med sig sin eller sina flaskor. Vin var inte så populärt på den tiden.

Det var dags att gå till bussen och det var Storgatan fram i glada vänners lag och det var alltid livat på bussen. Min kompis stoppade lerkruset innanför byxlinningen, knäppte kavaj och överrock och så bar det iväg. Man hade alltid vit skjorta, slips och kostym, hade man inte det så var man inte accepterad. Precis utanför ett populärt kafé, Dackås, så ropade någon något och min kompis vände sig om för att kolla och det var då det hände, det var då det hände!!!

När han vände sig om skruvade sig lerkruset ur byxlinningen och föll till marken och sprack naturligtvis. Det sprack och den värdefulla drycken rann ut på gatan. Den rann ut på gatan mitt under spritstrejken. Med stor sorg i hjärtat åkte vi ändå till Näsviken men jag kommer inte ihåg hur stämningen var.

LGs Funderingar: Egentligen inte någon fundering utan ett konstaterande. Spritstrejken tog slut och livet återgick till de vanliga rutinerna. Till varje lördag så köptes två flaskor, oftast Explorer Vodka (med skeppet på) eller Silverrom. Om vi hade gott om pengar så blev det Smirnoff eller Bacardi. En sak hade emellertid ändrat i rutinerna. Varje gång vi skulle till bussen så stannade vi till framför Dackås, precis vid den betongplatta där lerkruset hade krossats och där stod vi i en ring och höll en tyst minut för vår förlorade vän. Varje lördag!!

En vinter när vi åkte till Näsviken så var det stora drivor och det snöade fortfarande. Som vanligt så fanns det en flaska med och den blev gömt i en stor snödriva precis där man körde in på parkeringen. Rutinerna var som vanligt, när det var paus så skulle man ut och värma sig lite invändigt och svalka sig utvändigt. Snacka om exakt timing nästan på sekunden. När vi kommer ut och var på väg mot snödrivan och vår medhavda förfriskning så mullrade det mycket ute på vägen och innan vi hann fram så dundrade plogbilen fram i mycket hög fart och tog med sig en del av vår snöhög och någonstans i naturen hamnade vår flaska. Det är säkert, det hände verkligen, man kan inte tro det. Det var som om det hade varit en välregisserad film. Vi visste inte ens var vi skulle leta. Två flaskor borta, vid två olika tillfällen, men vi kanske mådde bättre dagen efter, båda gångerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.