Rätt beslut?

När jag jobbade på SCA i Värnamo så satt vi ofta och tog några bloss efter maten i ett speciellt rökrum. En dag så sa jag till tjejerna, det var mest tjejer och så jag, att ”I morse hade jag tur. Jag blev pissnödig just när jag skulle åka och blev någon minut försenad och tack vare detta så krockade jag inte med älgen som sprang över vägen i Anderstorp en minut innan jag passerade”. En av tjejerna funderade en stund och avslöjade sedan sin mindre intelligens då hon frågade hur jag kunde veta det och, ja, det behöver väl inte några vidare kommentarer.

Naturligtvis visste jag inte något om någon älg som korsade vägen men visst är det ändå märkligt hur alla de beslut som vi tar påverkar allt som vi gör och råkar ut för, absolut alla beslut! Jag kunde ju ha kört på en älg om jag startat lite tidigare eller något senare. Saker som jag gör eller säger kan påverka en människa här i Länghem som får spridning i kommunen och påverkar ekonomin och rikspolitiken och senare även president Trumps beslut i USA eller också händer ingenting och allt rinner ut i sanden. Även när jag lämnar det jordiska så påverkas samhället, både till det sämre och till det bättre. Vi vet aldrig om det beslut vi tar var det rätta och vi får heller inte reda på om ett annat beslut skulle ha varit bättre. Hur hade jag och min familj sett ut och levt om Christina och jag hade fullföljt de planer som vi hade strax efter att jag tagit ingenjörsexamen 1969. Vi hade papper hemma för påskrift om emigration till Australien. De var då i stort behov av utbildade unga personer och erbjöd gratis resa, garanterat arbete och bostad och många andra förmåner. Jag hade också erbjudande om att få jobb på Boeing utanför Seattle och skulle bara fylla i ett flersidigt dokument, men det blev varken Australien eller Seattle och jag har nu bott i Länghem sedan början av 70-talet. Var det rätt beslut?

Tänk också på hur ett beslut som du tar påverkar nästa beslut och så ytterligare beslut och ibland även dina närståendes beslut. Jag har ett ganska färskt exempel: Jag dricker inte mjölk till maten, jag använder nästan aldrig mjölk utom när jag behöver köpa mjölk för matlagning eller bakning och sedan blir det gröt och mjölk under några kommande frukostar. Men dricka mjölk, nä-ä, det gör jag inte. Men ……. Tänk vad olika beslut påverkar varandra.

Fredrik med familj ska flytta och i deras nya hus finns bara en frys. Jag är nu ensamstående, har en frys i köket och två i garaget. Behöver jag det? Nej, och de skall få ta en av mina i garaget och det var dags att tömma den ena och frosta av den. Det finns gott om plats i den andra. –”Men titta här, här finns det en stor plastburk med ärtsoppa som Christina har gjort för drygt ett år sedan, den kan jag ha till middag i morgon, det är ju torsdag. Och kolla här, här finns massor av jordgubbar och blåbär som hon skulle ha till sin morgonyoghurt, kanske ska jag försöka göra sylt”? Jag tog in allt för att tina det och sätta mina planer i verket. Jag åt på golfklubben på torsdag men på fredag började jag mitt verk, jag skulle för första gången i mitt liv göra sylt. Jag kämpade mig igenom detta med varierande resultat och efter att ha kokat om sylten nu på lördag så hoppas jag att den blir bättre. Men tänk vad olika beslut påverkan andra beslut.

LGs Funderingar: Jag beslutade mig för att tömma den ena frysen och frosta av den. Det beslutet blev till ett beslut att jag skulle ha ärtsoppa till middag och att jag skulle försöka att göra mitt livs första sylt. Varför köpa sylt när frysen är full av egna plockade bär och i stora mängder. (Trotts att jag gjort tolv burkar sylt så har jag massor av bär kvar, det kanske blir mer sylt?) När jag hade gjort sylten så kom jag på att jag borde prova den på ett realistiskt sätt och fattade ett nytt beslut. Jag skulle försöka göra mitt livs första pannkakor och till det måste man ha sylt, min test skulle vara realistisk. I receptet stod det att man skulle ha mjölk och ägg så det var bara att kasta sig på cykeln och inhandla de rätta råvarorna. Åter ett beslut som påverkade andra beslut. När jag har gjort pannkakor några fler gånger så kommer jag kanske att lyckas med att vända dem lite bättre men de gick i alla fall att äta dem ändå.

Vart vill jag egentligen komma? Jo, om jag bara hade beslutat mig för att äta ärtsoppa så hade det blivit väldigt tokigt och nästan katastrofalt. Nu beslutade jag mig för att också göra sylt och det beslutet gjorde att jag beslutade mig för att även försöka göra pannkakor och det tvingade mig att köpa mjölk och ägg. Tänk om jag inte hade gjort det och så satt mig ned för att avnjuta min ärtsoppa, va, det kunde ha slutat illa, verkligen illa!!!! Jag dricker ju aldrig mjölk till maten men det finns ett undantag, jag kan inte tänka mig att dricka något annat än mjölk när jag äter ärtsoppa. Varför kan jag inte förklara. Tänk om jag inte hade beslutat mig för att göra sylt. Då hade det inte blivit några pannkakor och ingen mjölk och affären skulle vara stängd på kvällen när jag skulle äta min ärtsoppa, men utan mjölk. Många beslut påverkar varandra. Visst är livet underbart, eller?

LGs Funderingar 2: Varför heter det pannkakor? En sockerkaka är en form av kaka och så kanske man har småkakor till kaffet, men varför heter pannkakor – pannkakor?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *