Sten är tillbaka.

Kommer ni ihåg min vän Sten med det riktiga namnet Sten Bumling. Han ville inte vara kvar i mitt stenparti utan rymde, men återfanns utmed en vandringsstig utanför Länghem. Han låg där förra sommaren och var översnöad under vintern. Tidigt i vår kom han fram men var fastfrusen i mossan och ingen kunde vända på honom. Plötsligt vad han borta.

 

Många har säkert vänt på Sten och undrar varför han ville bli vänd. I våras tog jag en promenad och tänkte träffa Sten men han var borta. Hade han rymt igen? Jag gick förbi och fortsatte några hundra meter, vände om och även längre tillbaka och spanade även en bit in i skogen och vände åter men han fanns inte längre.

Vem äger egentligen en sten? Troligtvis ingen säger många, men jag hade faktiskt köpt Sten och många kompisar till honom för att göra ett stenparti, men äga en sten, nä-ä det kan man väl inte göra. Men om man väljer ut en jämn fin sten, tvättar den noga, skriver texter på den och köper en speciell lack för att skydda den, är det då en vanlig sten? Kanske kan man klassa den som ett konstverk eller en liten staty? Statyer brukar stå på torg men varför kan den inte stå eller ligga vid sidan av en vandringsled? Om nu någon går förbi Sten Bumling och gillar honom, får man då ta med sig den, det är ju bara en sten? Någon tyckte tydligen det. Men om man hittar en liten staty utmed en vandringsled, eller vad som helst var som helst, får man då bara ta den? Vad är hitta och vad är stöld? Sten Bumling var borta och tänk så många som inte fick reda på vad Sten egentligen ville med att bli vänd. Någon har stulit min staty eller faktiskt vår staty.

Sten är ingen jättesten men han väger trots allt en del. Den som tog honom fick bära en stor börda ända hem, tyngde det samvetet? Jag uppmanade alla att spana i grannens trädgård och vädjade till tjuven: Sten är lika tung att bära tillbaka som det var att kidnappa honom och tänk vad mycket lättare det är när du sedan går tillbaka, vilken lättnad. Du behöver inte bära på en tung sten och ditt hjärta och samvete blir också så mycket lättare.

LGs Fundering: Undrar vem det var som stal vår Sten Bumling? Var det samvetet som tyngde tjuven och varför kom Sten tillbaka samma dag som Christina begravdes? Efter begravningen gick Kjell-Åke och Inga-Lill på en stärkande promenad och på stigen, mitt på stigen, låg vår käre vän Sten Bumling. Tjuven med det dåliga samvetet hade burit tillbaka Sten och bara för att alla säkert skulle se honom så placerade tjuven honom mitt på stigen. Kjell-Åke och Inga-Lill blev glada att återse vår vän, lyfte upp honom från stigen och lade honom ungefär där han legat tidigare. Sten Bumling är tillbaka. Nu kan alla åter se honom och få ett svar på varför han vill bli vänd, men jag undrar fortfarande vem det var som stal eller kidnappade vår egen Sten Bumling? Det är i alla fall någon med ett lättat samvete.


Source: LG

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.